Pedepse mărite la infracțiuni rutiere, Codul Penal modificat de realitatea socială

infractiuni rutiere caine la volan alcool
Pedepse marite la infractiuni rutiere

Vă prezentăm câteva modificări privind două infracțiuni din Codul Penal, respectiv înăsprirea regimului sancționator la două infracțiuni rutiere. Considerăm că, deși au trecut trei luni de la intrarea lor în vigoare, acestea nu au fost suficient de expuse, drept pentru care pentru care, în articolul de față vom încerca să le scoatem în evidență.

Astfel, ne vom referi la infracțiunile rutiere prevăzute de art. 335 CP – conducerea unui vehicul fără permis de conducere – și art 336, care se referă la conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Legea 172 din 31.05.2024 este cea care însăprește sancțiunile pentru infracțiunile amintite. Publicată în Monitorul Oficial la 31 mai, ea va intra în vigoare trei zile mai târziu, respectiv la 3 iunie, după această dată prevederile ei fiind obligatorii. Atragem atenția că, în cazul în care o infracțiune din acestea două s-a consumat înainte de 3 iunie, va fi judecată după legea veche. Este vorba de aplicarea principiului legii mai favorabile. Adică a vechii reglementări.

Subliniem, dacă infracțiunea s-a comis după 3 iunie 2024, atunci i se vor aplica prevederile impuse de Legea 172/2024.

Modificări la infracțiuni rutiere 335 și 336 CP

Probabil că una dintre cele mai importante modificări este înlăturarea posibilității de amânare a pedepsei.

Potrivit prevederilor art. 336 Cod penal, după modificări arată astfel:

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situațiile prevăzute la alin. (1) și (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanțe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obținerea permisului de conducere sau în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

Înăsprirea pedepselor

Modificările principale sunt următoarele:

  • Imposibilitatea stabilirii pedepsei amenzii pentru infracțiunea prevăzută de art. 336 Cod Penal
  • Posibilitatea judecatorului de a dispune interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule pe o perioadă de până la 10 ani
  • Imposibilitatea dispunerii amânării aplicării pedepsei în cazul infracțiunilor prevăzute de art. 335 și 336

În reglementarea anterioară, pedeapsa pentru infracțiunea prevăzută de art. 336 Cod penal era stabilită alternativ cu pedeapsa amenzii penale.

În reglementarea actuală, s-a eliminat posibilitatea ca judecătorul să dispună pedeapsa amenzii penale, fiind obligatoriu pentru judecător să aplice pedeapsa închisorii. Bineînțeles, ca modalitate de executare, executarea pedepsei inchisorii poate fi în continuare suspendată sub supraveghere, de la caz la caz.

În reglementarea anterioară, pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi putea fi dispusă pe o perioadă cuprinsă între 1-5 ani

In actuala reglementare interzicerea dreptului de a conduce ( sau a altor drepturi prevazute de art. 66 Cod penal) se poate dispune pe o perioada cuprinsa intre 1-10 ani.

De asemenea, pentru fapta prevăzută de art. 336 al. (3), a fost reglementat, în mod suplimentar, și obligativitatea aplicării pedepsei complementare a interzicerii exercitării unor drepturi, în condițiile în care această mențiune nu exista în reglementarea anterioară.

» Plângerea contravențională; instanța competentă și motivarea acesteia