Cum un avocat digital poate contesta amenzile prin AI

avocat digital virtaual Timisoara
Avocatul robot și digitaizarea sistemelor de justiție

Primul creator al unui avocat digital sau virtual, cum doriți, este creditat a fi Joshua Bowder. De fapt el a creat o aplicație care te ajută să contești amenzi și decizii ale instanței. Un avocat pentru cei săraci. Joshua (n. 1997) de fapt își punea mașina total aiurea și avea de plătit mereu amenzi de parcare. A învățat să le conteste și așa s-a născut aplicația-avocat care contestă amenzi.

Poate substitui mediul digital și inteligența artificială (AI) munca unui avocat? Adică ai o problemă juridică cu cineva și gata, pui robotul să-l dea în judecată. Plătești un onorariu minusucul și n-ai treabă cu nicio firmă de avocatură. Nu te costă o mulțime de bani căci robotul este robot, nu mănâncă și nu se-mbracă, n-are familie și atunci la ce să coste atât!?

Probabil că ideea asta de avocat non-uman a început odată cu scrierile lui Isaac Asimov. Un futurist ale cărui idei s-au difuzat și amplificat. Inclusiv la Gheorghe Mironov al nostru care promova pe la începutul anilor 90 ideea de avocat-electronic. Ei bine, progresul în acest sens este vizibil iar acum se vorbește despre inteligența artificială în avocatură.

Însă, până unde se poate merge? Mai bine zis până unde s-a ajuns, căci nu se știe ce ne rezervă viitorul.

Despre avocați digitali și imixtiunea AI în avocatură

Să spunem de la început că înlocuirea unui avocat uman cu unul digital încă nu s-a putut realiza. Deși există unele voci care pretind că deja se întâmplă, aducând drept probă aplicația DoNotPay. (Creată de Joshua, cel despre care pomeneam la începutul textului.) Aceasta a fost premiată de către ABA în 2020 cu premiul de excelență pentru accesul la justiție. Însă aplicația nu oferă asistență juridică propriu-zisă! Este ceva ce vă compune diverse formulare utile în tangența dvs. cu sistemul juridic.

Digitalizarea are loc într-adevăr. Actele, compunerea lor și înaintarea spre instanțe este un domeniu la care se lucrează mereu. Dar am putea să ne lăsăm pe mâna unui astfel de avocat-robot să ne sprijine într-un proces de partaj? Sau ne-ar rezolva problemele de grănițuire cu vecinul?

Marea majoritate a oamenilor este sceptică în acest sens. Vă reamintesc filmele cu Bruce Willis și Silvester Stalone care, într-un viitor nu foarte îndepărtat au de-a face cu decizii date de roboți-judecători. Și ce probleme au!

Porția corectă de AI și digitalizare

Reputatul avocat român Gheorghe Florea chiar spunea într-un interviu pentru Juridice.ro că tehnologia trebuie să contribuie la îmbunătățirea relației justițiabililor cu sistemul propriu-zis. Și aducea drept exemplu pe Ross primul robot folosit într-o casă de avocatură.

Articolul respectiv scoate în evidență faptul că digitalizarea este un proces care trebuie să aibă loc. Dar, spunea Gheorghe Florea, șef al UNBR, că există două aspecte care caracterizează impactul dintre AI și lumea avocaților. Una este a unei prea mari importanțe acordate digitalizării. Un lucru nociv de altfel. Evoluția trebuie să meargă în sprijinirea profesiei nu înlocuirea ei de factori non-umani.

Al doilea aspect este la polul opus. Respectiv încă există avocați care nu au o adresă de e-mail. Care sunt așadar incapabili să trimită niște documente în format electronic.

Însă, una peste alta, spunem noi de această dată, viitorul nu poate decât să ne aducă mai multă digitalizare. Greu de prezis cât de multă AI dar cu siguranță un volum de date mai mare la purtător…

Când sunt nelegale amenzile de circulație

Plata despăgubirilor din accidente – asigurator în faliment sau insolvență