Un avocat din Timișoara nu va avea onorarii de zeci de mii de dolari și nu va deveni celebru. Pentru că aici în Timișoara, nu sunt oamenii care să le poată plăti. Un avocat penal din România nu va câștiga niciodată atât de mulți bani precum cei din America. Sau, mă rog, asta nu se va întâmpla prea curând. Explicația este una simplă. Proceselor penale de la noi le lipsește spectacolul, le lipsește acel quelque-chose care ar face deliciul publicului. Care ar face să se vândă povești, telenovele, brelocuri cu pozele victimelor sau insigne cu avocați. Și presupunând că am face același raport al taxelor, veniturilor și nivelului de trai. Degeaba, la noi încă nu se vând poveștile cu crime. Exceptându-l pe Dracula…
Cazul avocatei Elodia a fost doar o glumiță în comparație cu ce se întâmplă peste Ocean în materie de avocatură și avocați celebri. Deși, să recunoaștem asta, condamnatul Cristian Cioacă a dobândit un oarecare statut de vedetă în închisoare. Avocata familiei Ghinescu spune despre condamnat că o duce boierește în închisoare.
Un avocat penal, bogat, scriitor și „aura” proceselor lui
Procesele penale celebre aduc faimă pentru orice avocat care participă la ele. Mai ales dacă le câștigă. Din „reclama” produsă de o crimă de notorietate, dacă ești isteț, mai poți scoate niște bani frumoși. De exemplu, să scrii și să vinzi best-sellere! Cum este avocatul Jose Baez din Orlando – SUA, care a publicat până acum două cărți care prezintă spețe penale la care acest avocat a participat din plin. Respectiv, cea cu procesul și ultimele zile de viață ale fotbalisttului Aaron Hernandez dar și cu „celebra” moarte a lui Caylee Anthony, o fetiță de trei ani pe care se presupune că ar fi ucis-o chiar mama sa.
Cabinetul de avocatură al lui Jose Baez a strâns până acum peste 8 milioane de dolari. Apoi, credem, ar mai merita văzut site-ul lui care prezintă toate marile succese din cariera de avocat penal a lui Jose Baez. Este un site nemaipomenit! În opoziție cu site-urile unor avocați mai cunoscuți de la noi, website-ul lui Jose Baez prezintă toate marile sale succese. Procese penale câștigate, cazuri celebre de achitări unde el, avocat al apărării a fost vioara întâi.
Ca o paranteză, cred că bogăția de spețe și stilul pompieristic-american al avocatului Baez este posibil și datorită legislației. Codul de conduită, etică și deontologie al celor care profesează în România nici nu ar permite niște reclame atât de evidente. În fine, chestiune de optică asupra profesiei.
Povești cu procese care se vând
Să luăm cazul Casey Anthony, mama fetiței Caylee de aproape trei ani amintită mai sus, a cărei poveste a ținut vreme de vreo trei ani America în fața televizorului. A fost numit procesul secolului pe rețelele sociale. Cam de prin 2008 până în 2011 când s-a dat sentința. Ceva la scară planetară, comparativ cu avocata Elodia de la noi din acea vreme. Ei bine, a fost un proces de la care acest avocat a început să fie celebru. Deși toată lumea se aștepta ca juriul să o condamne pe mamă pentru crimă, aceasta a scăpat doar cu închisoare pentru difuzare de informații false. Cum a crescut cota acestui avocat!
Esența speței este că fetița a dispărut de acasă dar mama a raportat asta numai după vreo lună. După câteva săptămâni a fost găsit corpul copilei, cu urme evidente de traume. Unde? La câteva sute de metri de locuința ei, într-o pădure.
Mai mult, după pedeapsa de trei ani pe care a executat-o, timp în care Jose Baez a devenit și un avocat scriitor celebru, datorită best-sellerului „Presupus vinovat”, mama, Casey Anthony și-a deschis un studio de fotografie. Însă, l-a închis la scurt timp după aceea.
Avocatul Jose Baez spunea că deși a fost declarată nevinovată, ea nu putea face nimic din cauza oprobiului public. Nu putea merge la coafor, la magazin, nici măcar la McDonnald’s. O speță care arată cam cum este cu justiția populară în America. Jose Baez scriitor-avocat, a fost invitat să participe la nenumărate emisiuni unde să vorbească despre cartea sa „Presumed Guilty: Casey Anthony: The Inside Story”. Deși, ca să fim cinstiți, ar putea fi și acesta un truc avocățesc de creștere a ratingului. De vânzare a mai multor exemplare din cartea sa. Doar suntem în America!…