Cum e sa te povesteasca ziarele

articole cu avocati
povesti cu avocati culese din ziare

Orice avocat din România ar putea spune o poveste interesantă pentru publicul larg, dar acest lucru nu se întâmplă. Ceea ce-i face a fi reținuți în a face dezvălui „picante” provine din statutul profesiei și din regulamentele interne de funcționare ale barourilor. Spre deosebire, jurnalele occidentale relatează cu savoare cum avocații luptă pentru clienții lor, sau dimpotrivă, cum „calcă în străchini”.

La noi, se povestește despre avocați doar dacă sunt parlamentari.

Avocații și grașii

avocatul Girorgio Destro inghesuit de un supraponderal
Una din probele duse in instanta de catre avocatul Giorgio Destro, in stanga imaginii…

Giorgio Destro, un avocat italian din Padova a dat în judecată compania aeriană Emirates, după ce a stat înghesuit pe scaunul său timp de nouă ore, pe durata unui zbor de la Cape Town la Dubai. El a cerul drept despăgubiri o sumă de 2.800 de euro, nemulțumit fiind de faptul că o parte semnificativă din spațiul său a fost ocupată de un pasager peste măsură de obez. Condițiile de zbor oferite pasagerilor, la modul general, iar neplăcerile cauzate de supraponderali au fost de mai multe ori prilej de conflicte în instanțe, după cum aflăm din Daily Mail.

Avocatul a înțeles să se rezume doar la 2.000 de euro daune, diferența reprezentând-o prețul biletului, nu din motive strict financiare ci pentru a scoate în evidență acest fenomen, respectiv neglijența companiilor aeriene în a asigura condiții confortabile pasagerilor săi. Interesant este că Giorgio Destro, fiind un abonat al serviciilor Emirates, având chiar și statutul de „gold member” s-a arătat extrem de deranjat și de faptul că nu a primit nici măcar scuze din partea companiei.

În luna iulie s-a întâmplat însă un caz și mai interesant, când designerul australian James Andres Bassos a târât Emirates în instanța de la Queensland, avocații sfătuindu-l să ceară despăgubiri de peste 100.000 de euro pentru o situație asemănătoare cu a lui Giorgio Destro. Deși compania aeriană a considerat că suma este exagerată, totuși judecătorii nu au respins acțiunea, speța fiind în curs de judecare.

Felix Damm e dat naibii

Tot Daily Mail ne spune că avocatul Felix Damm a acționat în instanță un tabloid german pentru amestecul în viața personală a clientului său, nimeni altul decât Michael Schumacher, fostul campion mondial de Formula 1. Aceasta datorită publicării în paginile revistei a unui material care relatează fapte neadevărate despre starea de sănătate a lui Schumacher.

Tribunalului din Germania unde se judecă speța i s-au adus dovezi prin care povestea din tabloid, așa cum a fost spusă de jurnaliști, ar putea determina o scădere a moralului familiei lui Schumacher, oricum greu încercată de accidentul suferit de acesta. Avocatul Felix Damm a spus că este inadmisibil să publici știri că Michael se mișcă sprijinit de terapeuți, când acest lucru nu este adevărat.

Avocatul hocus-pocus

Pe de altă parte, un avocat din Carolina de Sud, aflăm tot din Daily Mail, o sursă inepuizabilă de povești cu avocați a fost condamnat la închisoare pentru că a înșelat o frăție cu aproximativ 600.000 de dolari, furând banii cu ajutorul unei cutii de pantofi. Avocatul, o femeie în vârstă de 40 de ani, care a fost evident exclusă din barou, a mai emis și facturi false în valoare de 375.000 de dolari.

Jennifer Elizabeth Meehan a spus judecătorilor că nu intenționa să folosească banii în scop personal, ci să înființeze o fundație, ceea ce a provocat râsul.

Acest ultim caz ne arată că iată, se poate, nu doar în România, ci și în America avem parte de avocați care luptă „pe invers” pentru clienții lor.