Plagiatul și avocații

plagiatul si avocatii
plagiatul si avocatii

Nu ne propunem o dezbatere a calităților profesionale de avocat a domnului Victor Ponta, ci o scurtă comparație între ceea ce poate face un avocat în România și unul în America. O comparație între efectele plagiatului în SUA și efectele acestuia în România.

Vom începe prin a vă reaminti că Victor Viorel Ponta a devenit avocat în data de 01.02.2005 în baza dispozițiilor articolului 16, aliniatul 2 litera a) din Legea numărul 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea numărul 255/2004 care era în vigoare la data soluționării cererii de primire. Articol de lege care spune că titularul diplomei de doctor în drept poate fi primit în Barou, fără examen. Cu alte cuvinte, pe baza diplomei de doctor în drept, care s-a dovedit a fi un plagiat, Victor Ponta a devenit avocat.

Concluzia logică și firească este aceea că retrăgându-i-se titlul de doctor în drept, Victor Ponta va fi exclus și din Barou. Totuși, Baroul București a amânat luarea unei decizii în acest sens până în 31 august. Probabil că scandalul acesta, indiferent cum se va termina el, cu siguranță va avea efecte catastrofale în cariera politică a lui Victor Ponta.

Plagiatul… peste Ocean

plagiatul si avocatii  Un alt scandal se află în plină derulare însă în SUA, tot cu avocați, tot cu plagiat. Soția lui Donald Trump, candidatul republican la președinție a plagiat-o pe… soția lui Barack Obama, respectiv un discurs de acum 7-8 ani a fost copiat de Melania Trump! Veți spune că plagiatul acesta nu are legătură cu plagiatul de la noi și că a fura se cheamă la fel peste tot. Este doar un punct de vedere, căci discursul (încă) actualei prime doamne Michelle Obama a fost scris tot de un avocat, o femeie, despre care vom da însă detalii într-un articol viitor. Să reținem doar că aceasta, avocat de profesie, a scris toate discursurile lui Michelle Obama și probabil o parte din cele ale lui Barack.

Familia Obama are în slujba ei un avocat care scrie discursuri. Oricât de ciudat ne-ar părea, doar nouă, există o astfel de profesie: scriitor de discursuri, într-un limbaj mai dantelat. Iar dacă persoana care scrie aceste speech-uri are o formație profesională în drept, cu atât mai bine.

Comparația cu isprava lui Victor Ponta a plagiatului doamnei Melania Trump are o singură latură comună, respectiv prăbușirea mediatică. La fel ca și vizibilitatea domnului (încă) avocat Victor Ponta în spațiul public românesc, rezumată la declarații năstrușnice despre Diaspora. Donald Trump, în urma descoperirii plagiatului ilustrei sale soții (dar și a propriilor gafe) n-a mai reușit să scadă sub 6 procente diferența dintre el și Hillary Clinton.

De unde rezultă că oriunde în lumea asta… minciuna are picioare scurte! O morală cam siropoasă, dar actuală…