Brexitul pentru avocați…

avocat in UK
avocat in UK

Să fii avocat, acum, în Anglia, pare a fi una dintre cele mai solicitate profesii. Iată că, după cum relatează Reuters, Brexitul a adus numeroase oportunități caselor de avocatură care au o mult mai largă și mai intensă activitate, cu preponderență în ceea ce privește drepturile străinilor care se află acum în Regat.

Astfel, dintr-un articol apărut în Reuters și care reflectă starea de spirit a angajatorilor din UE, rezultă că Patronatele și Asociațiile patronale caută soluții în a-și menține angajații. În acest scop au fost încheiate deja contracte cu casele de avocatură prin care se încearcă găsirea de metode pentru calmarea și asigurarea juridică a străinilor. Stuart Fell, președintele companiei Metal Assemblies din Birmingham este unul dintre angajatorii care au apelat la avocați pentru a găsi soluții juridice. Astfel, Fell declara că oamenii (migranții – n.r.) sunt acolo pentru că au nevoie de locuri de muncă, iar britanicii au nevoie de această forță de muncă. Ca atare se impune a se găsi o rezolvare.

Deși Guvernul a dat asigurări că în următorii doi ani nu se va schimba nimic, Stuart Fell și compania pe care o reprezintă au apelat la serviciile avocațiale tocmai pentru a găsi certitudini, pentru că deciziile salariaților nu se pot limita la doi ani, e nevoie de hotărâri în ceea ce privește familia și/sau cumpărarea unei locuințe. Marea problemă a angajaților străini este că ei nu se mai simt bineveniți, iar într-un anumit sens este chiar discutabil dacă un avocat poate induce liniștea pe carte o dorește angajatul.

Referitor la această chestiune, Charlotte Wills, avocat și manager al firmei de avocatură „Fragomen Worldwide” specializată în drepturile migranților, spunea sec și tranșant că Brexitul a provocat destule tulburări pe piața muncii. Multe întrebări și solicitări vin atât de la angajatori cât și de la salariații cetățeni din țările membre ale UE, iar la fiecare dintre ele există un singur răspuns sincer: nu știm ce se va întâmpla!

Casele de avocatură – intens solicitate

avocatiColegiul Imperial din Londra, de exemplu, apelează la avocați pentru a găsi soluțiile juridice optime situației deosebite a lucrătorilor din mediul universitar londonez. Alice Gast, președintele Colegiului, a spus că, în total, instituția are 2000 de angajați care provin din alte țări membre ale UE. Mai mult, la nivelul întregii structuri universitare britanice, cam 15% dintre angajați provin de pe continent, iar o parte dintre aceștia se gândesc la soluția obținerii statutului de rezident permanent.

Și alți angajatori recrutează avocați pentru a-și pune afacerile la adăpost de eventualele viitoare convulsii de pe piața muncii. Fermierii sunt îngrijorați deoarece în Anglia lucrează în fiecare an 50.000-60.000 de muncitori seszonieri aduși în principal din România și Bulgaria. John Hardman, directorul agenţiei de recrutări în agricultură „HOPS” spunea pentru Reuters că este o problemă uriașă, oamenii și deopotrivă fermierii sunt neliniștiți în legătură cu ceea ce le va aduce anul viitor, iar pe această temă avocații au o pâine bună de mâncat.

Într-un alt articol pe tema serviciilor oferite de avocați pe malul Tamisei, tot conform agenției de presă Reuters, se relevă faptul că, pe termen scurt, casele de avocatură atât din Anglia cât și din SUA văd o oportunitate în a-și spori oferta de consultanță juridică. Pe termen lung însă, pe ambele maluri ale Atlanticului există serioase semne de întrebare privind viitorul influențat de Brexit. Multe firme de peste Ocean, atrase de avantajele fiscale și oportunitățile de noi afaceri, de sporirea portofoliului de clienți și-au deschis reprezentanțe în ceea ce numeau hub-ul lor juridic de la Londra. Pe care acum se pregătesc să-l abandoneze…