Cum îți faci copilul avocat?

viitorii avocati o parte din ei
viitorii avocati o parte din ei

Cunoscuta publicație „The Huffington Post” are o secțiune special dedicată pentru avocați din care cei interesați de avocatură pot afla extrem de multe lucruri interesante. Este un fel de blog al blogurilor cu și despre avocați. Iar una dintre cele mai interesante teme a fost aceasta: Cum îmi pregătesc copilul să devină avocat!? Înainte de a intra în detaliile subiectului, să mai spunem că articolul respectiv este de fapt o preluare de pe secțiunea specifică a Quora, un portal din care se pot obține răspunsuri adevărate la tot felul de răspunsuri idioate. Cine este interesat despre educația de pe internet poate să intre și să citească.

Articolul răspuns la întrebarea despre „cum îți faci copilul avocat” a fost scris de Raad Ahmed, un avocat care a găsit de cuviință să-și facă reclamă oferind răspunsuri gratuite. Sintetizăm mai jos.

Cultivarea unor aptitudini

Raad Ahmed – după nume pare a fi de origine arabă, că tot sunt „la modă” discuțiile pe această temă, dar absolut irelevante pentru cazul de față – spunea că atunci când ești tânăr ți se mai schimbă din dorințe, și indiferent dacă vrea sau nu să devină avocat, până termină copilul liceul s-ar putea ca acesta să aibă deja o altă opțiune de carieră, diferită de a părinților (sic!). Totuși, pentru eventualitatea că va deveni avocat, ar trebui să fie îndrumat spre a se obișnui să se descurce în hățișul de legi. Adică să învețe să citească atât în spiritul cât și în litera legii, să fie determinat în a-și fundamenta propriile păreri despre anumite subiecte.

Să recunoaștem, un punct de vedere interesant de la avocatul Raad Ahmed, fondatorul propriei firme de avocatură LawTrades. O idee care nu ar merge însă în România, și de fapt aici nu se procedează absolut deloc așa. În primul rând, acum, aici, primul pas în a deveni avocat este într-adevăr opțiunea părinților, dar opțiunea nu este bazată pe niciun fel de abilitate. Mai trebuie spus că pe băcnile Facultăților de Drept, multe și diluate, ajung o sumedenie de absolvenți de liceu care au lacune elementare de cultură generală, nicidecum să posede vreo însușire?

Voluntariatul

Ha! Raad Ahmed dă un alt sens voluntariatului, adică nu este la ce ne gândim noi! Acolo, în America, zice avocatul, e bine să te înscrii în diferite proiecte de voluntariat. Este o sursă excelentă de a te forma ca un om „open-mind”, ceea ce-ți va folosi cu siguranță în cariera de viitor jurist, viitor magistrat, viitor avocat sau orice viitor ai avea… În America, iar acesta este și unul dintre motivele pentru care țara aia se dezvoltă al naibii de bine, să faci voluntariat este ceva nobil.

Aici, percepția de a fi voluntar aduce mai degrabă cu ieșitul duminica la vopsit de borduri!

Scrisul și cititul. Limbile străine

Dificil de spus dacă fondatorul Casei de avocați LawTrades a încercat să facă „mișto” cum spunem noi, românii, sau el chiar a vorbit serios! Dar, acesta este unul din sfaturile lui adresate celor care vor să-și îndrume copiii spre cariera de avocat. Adică să învețe cel puțin o limbă străină. Și să stăpânească engleza!

Ar fi nemaipomenit ca măcar în limba română să se poată exprima elevii și studenții noștri, nu mai vorbim despre cei care au terminat deja Dreptul sau chiar și altă facultate. Astfel, am fi fost scutiți de multe „succesuri” ale avocaților poporului român…