Cand dreptul este la inaltime…

facultatea de drept iasi
facultatea de drept iasi

Un nou scandal a izbucnit Universitatea Petre Andrei din Iași, unde avocatul Dan Florin Drugă a fost prins în flagrant în timp ce lua mită. Acesta deține postul de prodecan al Facultății de Drept, iar din informațiile oferite presei de către procurori rezultă și motivul pentru care prodecanul a fost săltat și dus judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă. Ceea ce este acuzat că a făcut avocatul Drugă ține oarecum de domeniul fantasticului, am zice noi, al tragicomicului și al viselor stelare.

Dacă se va dovedi exactă acuzația celor de la DNA, iar prodecanul va avea inteligența „să cadă la pace” cu magistrații, ar fi foarte posibil să asistăm la explozia unui nou butoi cu pulbere de mită și corupție, iar faptele ar fi atât de vesele încât ne vom da sema că ideile democrate de înscriere a studenților la facultăți fără a avea bacalaureatul sunt mici glumițe pe lângă ceea ce poate face o minte de dascăl-avocat. Astfel, Florin Drugă a solicitat unui student suma de 19.000 de lei pentru a-l înscrie în anul trei, în condițiile în care fostul viitor avocat nu a fost la cursuri, nu a promovat examenele și aflăm că nici nu și-ar fi plătit taxele conform regulamentelor universității. Dar a fost implicat într-un flagrant…

Situația descrisă în comunicatul de presă al celor de la DNA ese una revelatoare pentru întreg sistemul de învățământ românesc. Adică tu, care se presupune că vei fi avocat, să-ți plătești cu bani obținuți din sudoarea părinților nu cursurile, ci ideea că ai fost de fapt la cursuri, iar prodecanul, cel care era și titular la cursul de Teoria Generală a Dreptului să ia acești bani este deja ceva ce nu mai miră pe nimeni în România! Asta înseamnă dreptul și justiția la noi, văzută din afara granițelor țării desigur, și ne mai mirăm că legile se schimbă peste noapte de către cine, de avocați care au ajuns în Parlamentul României! (Stați că abia acum au reușit senatorii să pună umărul și să (re)modifice legea antifumat, în așa fel încât să poată ei trage câte o țigară, două… acolo, pe unde sunt…)

Revenind la Facultatea de Drept a Universității Petre Andrei din iași, noi, cei de aici, cărora ne parvin mai greu informații despre ce se întâmplă în dulcele târg al Ieșilor, ar trebui să ne propunem un mic exercițiu de imaginație. Unde s-o fi dat mita aia, că pe holurile Facultății mai greu, credem noi, că UPA tocmai ce a fost executată silit iar Universitatea de Medicină și Farmacie i-a cumpărat spațiul și s-a mutat deja în el, un bloc de 13 etaje. UPA și-a pierdut clădirea anul trecut în urma executării silite pentru datorii totale de vreo 7 milioane de euro către fisc și bănci.

De unde se vede că nu doar din facultățile de drept cu sedii la parter de bloc ies avocații notorii, ci și din superzgârie-norii românești, tot la fel, vorba ceea, cu cât cazi de mai de sus cu atât te lovești mai tare…