Avocatul Sadiq, primaria Londrei si absenteismul englezesc…

gani si khan primar avocat
gani si khan primar avocat

Iată că un alt avocat iese din tiparele profesiei și „sparge avioane” prin accederea într-o poziție de înaltă demnitate socială, subiectul momentului fiind noul primar al Londrei, respectiv Sadiq Khan, primul primar musulman din istoria orașului. Alegerile pentru Primăria Londrei s-au derulat într-un climat de polemică accentuată, iar scorul obținut de avocatul Khan reflectă o realitate evidentă a societății britanice, respectiv ruperea tiparelor conservatoare.

(În imagine, imamul comunității musulmane din Tory-Londra si avocatul Sadiq Khan, actualul primar al Londrei…)

Sadiq Khan este fiul unui imigrant pakistanez absolvent al University of North London (devenită ulterior Universitatea Mitropolitană) iar povestea sa este considerată a fi una de succes, din fiu de șofer de autobuz să ajungi avocat, parlamentar și acum, iată, primar al Londrei nefiind la îndemâna oricui. Alegerea noului primar a acutizat însă câteva puncte fierbinți ale polemicilor britanice. Sadiq Khan va conduce primăria Londrei având în spate exact numărul de locuitori declarați musulmani ai metropolei. O altă temă ce derivă de aici este tocmai absenteismul englezilor sau poate chiar certificarea invaziei musulmane a unei capitale a creștinismului.

Avocat specializat pe drepturile omului Sadiq s-a remarcat în trecut prin a sluji interesele juridice ale unor militanți musulmani. Printre alții, chiar cele ale unui fervent susținător al său, fostul prizonier politic (sau religios?) Maajid Nawaz, deținut între 2001 și 2006 al unei renumite închisori egiptene, respectiv Mazra Tora. Vina sa fiind aceea că Maajid era membru fondator al grupării islamice radicale Hizb ut-Tahrir. Pe care, ulterior a renegat-o. Acum, Maajid este motorul imaginii noului primar al Londrei, și greu de spus dacă din cauza serviciilor de avocat prestate până acum sau a calităților personale ale lui Sadiq.

Poate cea mai mare acuzație care i se aduce lui Sadiq este însă aceea a fostului său contracandidat, Zac Goldsmith, care îi atribuie noului primar nu faptul că este un musulman terorist ci că alegerea pakistanezului în fruntea orașului este de fapt un imens balon de oxigen dat extremiștilor musulmani. Goldsmith spunea despre avocatul Sadiq că el reprezintă pe cei care-i doresc aruncați în mare pe toți evreii.

Însă, poate, cea mai mare probă împotriva unui avocat care s-a ridicat singur din masa gri a emigranților sunt presupusele lui legături cu Suliman Gani, liderul comunității musulmane din Londra. Acesta nu este văzut prea bine de presa din Marea Britanie, nu pentru ipotetica amiciție cu avocatul Khan ci, mai ales, pentru poziția sa vizavi de atacurile extremiste din Europa.

Un lucru este cert, indiferent de conținutul polemicilor despre noul primar, că a fost bun sau rău avocat, că este un bun sau nu practician al dreptului, un bun sau rău gospodar, nu importă acum, dar cel mai relevant aspect pare a fi tocmai indiferența la politică a oamenilor obișnuiți. Indiferență manifestată prin absenteism și taxată de musulmani care, evident, doresc să cucerească tot mai multe poziții cheie în lume. Iar avocatul Sadiq Khan pare a fi vârful de lance al acestora…