Cat de imuni pot fi avocatii!?

cat de imuni pot fi avocatii
cat de imuni pot fi avocatii

Un controversat proiect de modificare a legii avocaturii a trecut de Comisia Juridica de la Camera Deputatilor, dupa de in prealabil fusese avizat si de Senat. Este vorba de modificari ce fac, din punctul de vedere al DNA, inutile interceptarile si imposibile realizarea lor in cazul in care la mijloc este o relatie dintre avocat si clientul sau. DNA sustine ca, daca va fi adoptat in aceasta forma proiectul, vor exista toate premizele de anulare a unor probe din procesele existente deja.

Vicepresedintele Comisiei, avocatul Ioan Cupsa, membru al Baroului Bihor a facut declaratii presei in care spune ca avocatii nu vor fi intr-o postura privilegiata, ci se va pune relatia dintre client si avocat pe un taram al normalitatii, referindu-se la actele pe care clientul le incredinteaza avocatului in scopul apararii acestuia. Ioan Cupsa a spus, printre altele, ca „Legea avocaturii în forma pe care noi, astăzi, am adoptat-o ţine cont atât de interesele celor care fac parte din această profesie a avocaţilor, de interesele justiţiabililor, cei care beneficiază de interesele avocaţilor, aşa cum ţine cont şi de interesul general”.

Pe de alta parte, Gabriela Scutea, secretar de stat in Ministerul Justitiei, se plangea ca nu s-a tinut cont de amendamentele Guvernului si ale CSM-ului. Ea a declarat ca „sunt prevazute garantii suplimentare, mult mai largi in ceea ce priveste regimul juridic al profesiei de avocat si implicatiile care pot sa apara pentru proceduri in derulare. Ma refer direct la modificarile propuse pentru interceptarile in cadrul discutiilor unor persoane in care pot sa apara date referitoare la un avocat, punctele privind efectuarea perchezitiei sediului profesional al avocatului.”

De remarcat, conform HotNews ca la dezbateri au participat 5-6 deputati din totalul de 25 de membri ai comisiei juridice, nici macar acestia nefiind pana la final, ei pretextand ca nu este nevoie de cvorum de sedinta.

Conform speculatiilor din presa se pare ca aceasta modificare a legii avocaturii ar fi extrem de favorabila cuplului Sova-Ponta, iar discutiile despre modificarea legii avocaturii ar fi aparut, coincidenta sau nu, tocmai cand carierele politice ale celor doi „intrau la apa”…

Procurorii nu au voie sa ridice inscrisuri sa puna sub sechestru sau sa dispuna confiscarea comunicarilor scrise intre client si avocat, nici a „suporturilor de sunet, imagine si date”, adica a calculatoarelor sau telefoanelor mobile apartinand avocatilor. Asa suna unul dintre amendamentele admise la legea avocaturii depuse de senatorul PSD, Ioan Chelaru, si insusite de Comisia Juridica din Senat, mai spun jurnalistii de la HotNews.