
Profesia de avocat se reflectă cel mai bine în căutările de pe internet. Adică e ca o oglindă, cauți și vezi ce se scrie în fiecare țară despre așa ceva. De exemplu, azi, după un search cu avocat în România am găsit că pe Cristian Burci l-au pus ăștia la răcoare. Cine e Cristian Burci? E patronul de la Adevărul și de la Prima TV.
Legătura marelui patron de „organe de presă” cu Baroul nu e decât la modul teoretic, căci a zis nu știu ce avocat ceva despre reținerea lui la DIICOT, așa a apărut pe Google. La urma urmei, lui Cristian Burci i se trage (probabil) și de la știrile de o calitate mai mult decât îndoielnică pe care le-a imprimat trusturilor de presă pe care le conduce. Aceea cu avocații din Timișoara care umblă prin spitale după clienți fiind una dintre ultimele… l-or fi ajuns blestemele!
Și ce-ar mai fi de spus despre avocații din Timișoara sau din România, în viziunea publicațiilor românești? Mai nimic, toate materialele lor informative abundă de potlogării, de crime și violuri, iar în absolut toate sunt introduse neapărat și vreo două-trei nume de avocați, asta ca să dea credibilitate informației.
Cu totul altfel se prezintă viața juridică de peste Ocean, de exemplu. Bineînțeles că avocați alungați de la biserică sunt și acolo, dar parcă se discută și altceva. De exemplu, la search-ul cu „lawyer”, vom da de secțiuni întregi în marile ziare americane în care se discută despre posibilitatea realizării femeii ca avocat în societatea americană. O temă fierbinte este aceea de putință a îmbinării profesiei cu șansa de a fi mamă. Astfel, în „The Huffington Post” găsim o întreagă secțiune dedicată femeilor avocat unde se discută și se dezbate.
O tînără femeie avocat povestește cu emoție cum a decis să-și abandoneze cariera, cel puțin pentru o perioadă, pentru a se dedica familiei. În același timp, pe blogul ei personal, povestește cum se uită cu interes și curiozitate la colegele ei, care au rămas în sistem și se luptă să facă față simultan ambelor idealuri personale: să fie și mamă, și avocat! La noi, în România, problema salariilor pe perioada maternității s-a pus abia în vremea din urmă, iar asta doar în scop electoral…
Revenind la Timișoara, de exemplu, cine nu e-n stare de avocatură se mărită și face copii, iar cine nu poate atinge nici această stare din urmă intră-n politică. De aceea, în viitorul Consiliul Local e posibil să avem mame-avocat ratate dar votate!
Și totuși, comparația între știri este parcă net în favoarea celor din America, parcă acolo nu sunt toate articolele cu femei care și-au lăsat copilul în apă opărită ca să aibă ele timp să tragă o dușcă. Parcă se mai discută și altceva când e vorba de femei-avocat…