O femeie pilot cu lumea la picioare!

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David

femeie-pilot-ucrainaRolul de avocat pentru un mediu de afaceri curat, în care se merge pe ideea de luptă pentru binele aproapelui, se combate adversarul indiferent cine ar fi el, până la capăt, pentru adevăr și justiție, i-a adus lui John Travolta un fel de atribut de clasic în cinematografia americană.

El, John Travolta, care și-a sacrificat cariera și averea pentru a dovedi existența unui trafic ilegal cu reziduuri toxice a întruchipat o altă față a visului american, respectiv aceea de justiție totală.

Includerea acestui scurt pasaj idilic cu John Travolta avocat o să vedeți că nu e deloc întâmplătoare. Iar că America este una și Europa este cu totul altceva ne dovedește din plin nu atât filmul cât viața reală. Aici, mai degrabă în Estul sălbatic, avocații care vor să-și pună pielea pe băț n-au decât să practice în Rusia și Ucraina. Recent, Amnesty International a supus atenției un caz cu referire la un avocat din Ucraina și care are legături cu o speță atât de complicată încât însăși noțiunea de justiție a devenit echivalentul unui troc.

Avocatul ucrainean Iuri Grabovski dispăruse pe la începutul lui martie și, astfel, cauza în care reprezenta pe un ofițer rus capturat de ucraineni în zona Donbasului a trebuit să fie amânată. Vă reamintim, anul trecut ucrainienii luaseră prizonieri doi militari ruși ce s-au dovedit ulterior a fi ofițeri. Aceștia erau judecați în Ucraina cam în același timp în care, în Rusia, Nadia Savcenko, o femeie pilot ucraineancă primea o sentință de 22 de ani de închisoare fiind găsită vinovată pentru uciderea a doi ziariști ruși.

Revenind la avocatul dispărut, pe contul lui de FaceBook apăruseră imagini cum se distra în vacanță prin Egipt. Totul părea o făcătură așa că familia și prietenii au început să se panicheze. Zilele trecute, într-o fântână dintr-un sat de stepă, pe cine credeți că descoperă procurorii ucrainieni? Pe Iuri Grabovski, avocat în baroul din Kiev. În cele din urmă ancheta a descoperit că Iuri a fost drogat și răpit, iar mai apoi împușcat.

Femeia pilot nu a făcut apel, confirmând într-un fel zvonurile că va fi eliberată fiind parte a unui troc pus la cale de avocați prin canale diplomatice și de care erau la curent toți marii europeni, iar conform presei germane chiar Angela Merkel impulsiona tratativele. (Asemeni lui Sarkozy, pe vremuri, când a eliberat din Libia niște asistente medicale…) Președintele Poroșenko a spus clar, în postura de avocat al Nadiei că ar da la schimb niște ruși pentru femeia pilot, sugerând că este vorba despre cei doi ofițeri amintiți mai înainte.

Lucurile s-au precipitat prin vizita lui John Kerry la Moscova, despre care bârfele oficiale spun că nu a fost doar pentru situația din Siria, ci a jucat și rolul de avocat și negociator pentru femeie, oferind la schimb pe alți doi ruși deținuți în SUA, un traficant de arme și un ofițer. E complicată deja toată povestea asta, căci un rus era om de afaceri, traficant de teapa împotriva celui care lupta John Travolta în film, iar oficialii din ministerul de externe rus și-au schimbat pretențiile pentru ceea ce vor în schimb pentru femeia pilot Nadia.

Situația este foarte încâlcită, căci iată, a trebuit să moară un avocat din Ucraina, iar alții implicați în acest caz cu prizonieri ruși se pare că nu se simt prea bine, conform Amnesty International. Iar totul pentru o femeie pilot care se pare că valorează ceva. Nu știm exact ce, căci deja a căsăpit doi ziariști, poate e la originea morții unui avocat și parcă e și destul de urâtă…