Răspunsul la întrebarea din titlu îl caută toți cei care vor (sau ar vrea) să devină avocați, toți cei care se gândesc înspre ce direcție să-și îndrepte odrasla. Tuturor acestora le spunem pentru început că, în 1990, de pe băncile facultăților de drept ieșeau câteva sute de absolvenți. De atunci numărul acestora a crescut atât de mult încât s-a ajuns la un vârf de aproape 45.000 de absolvenți în 2013! Cifra vă spune tot.
Și totuși, cât se câștigă din avocatură, veți insista să aflați răspunsul la un subiect tabu. Dacă vă referiți la Țucă, Boștină sau alte nume grele de avocați, atunci răspunsul o să vă împingă să alegeți o carieră în drept. Legănați probabil de visul de a ajunge la averea lui Țucă estimată pe undeva aproape de 18-19 milioane de euro. Sau, dacă doriți, puteți alege să deveniți avocat de genul Șova, cu garantarea Crăciunului în arest.
Veniturile unui avocat și declarațiile la ANAF
Lăsând gluma la o parte, trebuie remarcat că piața de avocatură, estimată în urmă cu 5-6 ani pe undeva pe la 200 de milioane de euro anual, nu a mai crescut deloc, ci dimpotrivă, dacă ar fi să ne luăm după cei de la zf.ro sau wall-street.ro… aceasta ar fi într-un oarecare regres, avocați iluștri de pe malurile Dâmboviței afirmând că ea este chiar mai mică binișor cu vreo 15-20%. Totuși, datele furnizate de toate marile publicații online cu conexiuni printre avocați par a fi mai degrabă publicitare, altfel nu putem explica diferențele dintre datele declarate de marile case de avocatură și cele care provin din zona ANAF.
Pentru curiozitatea dvs., o renumită casă de avocatură din București declara că are un business de aproximativ 20 milioane de euro annual! Asta în timp ce multele și marile firme de avocatură nu trec de 250.000 euro, conform Valentinei Saygo, Managing Partner în cadrul companiei de consultanţă fiscală „Ask for Accounting”. Cel mai mare venit obținut în 2014 de o persoană fizică, conform declarațiilor date la fisc, totuși ar putea fi un avocat, dar nu știm din cauza condițiilor de confidențialitate. Este sigur însă că persoana practică în București, aceasta declarând venituri de aproape 20 milioane de lei.
Pe locul doi este o persoană fizică din Timiș dar, atenție, nu pare a fi un avocat din Timișoara ci practică activități de comerț. Noi, cei din Timișoara, care știm că nu este avocat, știm și cine ar fi dar nu putem spune nimic, acesta a declarat însă la ANAF venituri de 16,8 milioane de lei. Apoi, pe locul trei este cineva din Teleorman, tot cu venituri din activități comerciale, dar de numai 15 milioane de lei.
Așadar, cât câștigă un avocat? Greu de spus, dar cu siguranță nu veți afla din acest site…