Din imigrant mexican avocat la New York

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David
cesar-vargas-avocat-imigrant-mexican
Cesar Vargas si mama sa. Credit foto: Pearl Gabel for The New York Times

Primul mexican care a ajuns avocat după ce a trecut granița fraudulos a devenit membru în Baroul din New York. Nu faptul că este imigrant e senzațional ci că încă nu are un statut legal în New York. Probabil că din această cauză este America atât de frumoasă pentru că înseamnă libertate și luptă și succes. Sau, poate, așa ni se pare nouă, celor de aici, care vedem doar măreția de peste Ocean…

Săptămâna trecută, miercuri, într-o sală cu decorații aurite din Brooklyn, 68 de avocați erau primiți în baroul statului New York. Nimic deosebit în afară de faptul că unul dintre ei, Cesar Vargas s-a luptat cu sistemul american vreme de patru ani pentru a dobândi acest statut.

Cesar Vargas, în vârstă de 32 de ani, după finalizarea ceremoniei a izbucnit în plâns alături de mama sa. Atenție, imediat după aceasta, Cesar Vargas mărturisea că nu este sigur că nu va putea fi deportat într-una din zilele următoare. Chiar dacă, acum, este (sau ar putea fi) avocat în New York…

Povestea lui începe de când avea cinci ani, era al doilea dintre cei opt copii ai familei Vargas, iar viitorul avocat a trecut ilegal frontiera fiind dus de mînă de către mama sa Teresa Galindo. În timp, a absolvit Dreptul la James Madison High School (Brooklyn) iar în 2011 a trecut din prima încercare examenul de barou. Un an mai târziu a fost respins însă la investire tocmai datorită statului său de ședere în New York.

Vargas a fost totuși, în 2013, beneficiarul unui program de protecție împotriva deportării lansat de președintele Obama, ceea ce i-a dat speranțe în încercarea de a deveni avocat. Au urmat ani de procese, de lupte cu sistemul birocratic și accederea lui în profesie nu părea a avea șanse de reușită până în iunie anul trecut, când Curtea Supremă de Justiție a votat în unanimitate admiterea cererii lui de a deveni avocat al Baroului New York.

Exista însă o problemă: Vargas a fost arestat în ianuarie pentru implicarea lui în viața politică americană. Viitorul avocat avusese tupeul să-l întrerupă pe guvernatorul Chris Chrisie din New Jersey în timpul unui miting electoral al acestuia. A primit o condamnare de un an cu eliberare de probă, totuși acest lucru risca să distrugă toată cariera. Din fericire pentru el, a reușit să-și diminueze pedeapsa la șase luni, ceea ce iarăși este un record…

Acum, Vargas este exponentul unei mari încrâncenări sociale în America pe tema legii imigrației propusă de Obama și care se află blocată în Senat. Totuși, un avocat ca Vargas se pare că va avea destulă clientelă, tocmai datorită isprăvilor de până acum. Planurile imediate de viitor sunt legate însă de politică. Cesar Vargas deține postul de consilier în stafful de campanie al lui Bernie Sanders, senator de Vermont. Abia după ce va vedea înfrângerea deplină a lui Donald Trump, Vargas își va ocupa biroul de avocat, după cum a declarat chiar fostul imigrant: „Dacă ar fi Trump președinte, aș putea să-mi fac bagajele eu și familia mea!”

Deci, vom putea auzi despre isprăvile lui Cesar Vargas ca avocat abia după luna noiembrie. Până atunci… poate-l arestează iarăși!