Imaginarele limite ale unui avocat…

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David
avocat-greebel-escortat
avocat Greebel in timp ce e „luat pe sus”…

Cazul Shkreli din America a repus pe tapet o mai veche discuție legata despre limitele de decizie ale unui avocat, mai exact până unde se poate intinde capacitatea lui de a aviza anumite tranzacții și, mai ales, cui trebuie un avocat să-i fie (în primul rând) loial: investitorilor sau celui care conduce grupul de investitori!? După cum ați observat, în paginile web ale acestui site de avocatură, ne propunem să exemplificăm teme de discuție care în România sunt trecute cu vederea, căci dacă ar exista probabil că un anumit proces de educație juridică ar fi dirijat în alt sens, iar marile scandaluri în care să fie implicați avocați ar fi mult mai puține…

Să ne reamintim: Martin Shkreli este afaceristul american care, anul trecut, a cumpărat drepturile de producție ale unui medicament în aparență banal, dar care era destinat acelui segment de clienți atinși de sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA). Astfel, Daraprim-ul, un medicament cu costuri de producție de aproximativ 1 dolar și care se vindea cu 13.50 dolari, a ajuns peste noapte la fabulosul preț de 750 de dolari! Să recunoaștem, un mega-salt al celor de la Retrophin, producătorii de medicamente tranzacționați de Shkreli! Creșterea a provocat reacții atât de puternice, încât până și Hillary Clinton a găsit de cuviință să ia atitudine, declarând că va găsi o soluție la această problemă, iar dacă nu știți fosta Prima Doamnă a Americii este licențiată în drept, fiind și avocat.

Martin Shkreli este acuzat de manipularea legislației FDA (Food and droog administration), dar partea care priveste cazul nostru din punctul de vedere al unui avocat este un lucru mai putin cunoscut in Romania, unde se stie cel mult despre Shkreli. Astfel, din culisele cazului este bine să spunem despre punerea sub acuzare a lui Evan Greebel, avocat care a lucrat, în același timp ca secretar pentru Retrophin dar si partener al in cadrul unei case avocatura (Katten Muchin Rosenman) care consilia tranzactii corporatiste.

Pe scurt, procurorii americani îl acuză pe avocatul Evan Greebel de complicitate, în sensul că nu și-a protejat clientul corporatist, respectiv Compania Retrophin. Prin acțiunile și sfaturile sale Greebel a permis lui Shkreli să folosească Retrophin ca pe o pușculiță personală, exact aceasta este și exprimarea lor. De unde au dedus anchetatorii asta? Simplu, din citirea e-mailurilor pe lui Evan, din care părea a nu mai avea doar calitate de avocat, ci și de sfătuitor al managerului. O altă temă de discuție, confidențialitatea corespondenței…

Summa summarum, Evan Greebel a fost săltat de „mascații federali”, iar despre principiile pe care ar trebui să le aibă un avocat în America se vorbește destul de intens acum. Daraprim-ul nu este un caz izolat de medicament care a cunoscut creșteri uriașe de prețuri în urma unor tranzacții speculative, Cycloserine (folosit în tratarea tuberculozei) fiind și el un produs farmaceutic cu un imens scandal, dar despre care acum nu se mai discută, fiind pus în umbră de cazul Shkreli. Însă, faptul că un avocat, prin sfaturile sale presupus valabile pentru a acționa în spiritul legii poate trece atât de ușor linia de demarcație, a devenit un subiect de reflecție în mediul de afaceri american.

Arestarea lui Shkreli de la sfârșitul anului trecut, implicarea mentorului său juridic, avocat Greebel, vor reveni în atenție atunci când se vor finaliza anchetele, când se vor pronunța primele sentințe.