Uber pentru avocati?

avocati din Timisoara
avocati din Timisoara

Introducerea unui gen de Uber exclusiv pentru profesia de avocat este ultima modă în materie de discuții despre ce ar trebui să fie pe internet. Ca de obicei, conținutul internetului vine din America, iar un eseu de pe tărâmul serviciilor oferite de avocați vine din „The Huffington Post” iar noi, peste Ocean, va trebui să ne raliem la „ceea ce trebuie”, indiferent că vrem sau nu.

Să vedem mai întâi ce este Uber? Pentru necunoscători, aceasta este aplicația care a băgat în sperieți guverne și municipalități, tocmai pentru că oferea posibilitatea eludării de taxe și impozite. Dacă vă amintiți, Uber pentru taximetriști este poate cea mai sonoră aplicație. Dacă pentru găsirea unui avocat nu s-a făcut publică (până acum) nicio tentativă de „uberizare” nu înseamnă că nu se lucrează la procedeu. La fel a fost și la taxi, la fel se zicea, cine ar apela la o astfel de platformă în loc să suni la telefon!?

Uber pentru angajarea unui avocat va fi, iar după cum merg lucrurile este doar o chestiune de timp și aparențele ne spun că acum se lucrează la principiile de catalogare. Să spunem că în SUA, conform cifrei furnizate de Huffington Post, piața serviciilor oferite de avocați este de 400 miliarde de dolari (la nivelul anului 2013). Este cu siguranță cea mai mare piață de acest gen din lume, ceea ce face plauzibilă și necesară apariția unui model de căutare specific.

Un sondaj de piață realizat pentru societatea de avocați „Moses & Rooth” a dat rezultate foarte interesante în urmă cu doi ani. Se analiza modul în care se alege un avocat, căci se știe, asta nu este prioritatea nimănui, niciunde pe Pământ. Totuși, în cazul în care ai nevoie, ce faci ca să angajezi unul? Astfel, trebuia determinat modul în care procedează justițiabilul obișnuit.

La întrebarea cum găsești un avocat pentru probleme generale, 35% din cei chestionați au spus că apelează la cunoscuți și prieteni, iar 22 % consultă internetul, respectiv Google sau Bing. Abia 10 procente folosesc drept sursă genul de publicații de tip pagini galbene, în ultimul caz șansele ca un avocat să fie extras de aici fiind din ce în ce mai mici în ultimii ani, iar trendul este în continuă scădere. Situația se schimbă însă în cazul în care se caută un avocat specializat pe anumite tipuri de spețe, respectiv penal, divorț, proprietăți, custodie minori, etc. Astfel, spre deosebire de generaliști, un avocat specializat se caută în primul rând pe internet, respectiv 33% față de 32% care apelează la prieteni sau cunoscuți.

Datele studiului de mai sus sunt valabile la nivelul anului 2013. Asta înseamnă că dacă dacă cercetarea s-ar relua, diferența în favoarea celor care caută un avocat pe Google va fi semnificativ mai mare. Internetul și modul de accesare a datelor se dezvoltă într-un ritm extraordinar, iar cifrele de la jumătatea anului trecut sunt remarcabile în acest sens. Astfel, Google a dat publicității un raport în care se arată că pentru prima oară cei care caută ceva pe internet sunt mai mulți pe telefonul mobil decât cei de pe clasicul desktop. Asta indică și un procentaj mai mare al vârstei tinere.

Rămânem în sfera juridică și facem o observație interesantă. Puteam deosebi vârsta celor care caută un avocat după cuvintele de interogare, respectiv cabinet de avocatură sau simplu, doar avocat. Astfel, ultima formulă, mai elegantă, mai scurtă și mai practică este utilizată de tineri. Cei mai „copți” folosesc prima sintagmă. Dar, asta era valabil la nivelul lui 2010, adică acum aproape șase ani, iar de atunci, cu siguranță, cei mai mulți sunt evident aceia care preferă pragmatismul. Studiul a fost oferit de cei de la Search Engine Land.

Dificil de dat pronosticuri despre introducerea unui Uber pentru avocați, iar asta se datorează specificului profesiei. Să angajezi un avocat nu este ca și cum ți-ai face o rezervare la avion, mai ales pe probleme specifice. Dar, cum ziceam mai sus, nimeni nu credea asta nici despre taximetriști. În America, la medici deja este o realitate rezervarea serviciilor acestuia, lucru ce a provocat reorganizări și noi ierarhii. Iar despre uberizarea românească… vom mai vorbi!