Relatia dintre teroristi, un avocat si un frizer…

New York Times a publicat în urmă cu puţin timp o istorie cu patru avocaţi angajaţi de Casa Albă şi care au netezit drumul Preşedintelui Obama în operaţiunea de capturare-lichidare a lui Osama bin Laden din 2011. Este vorba de patru jurişti de top, fiecare dintre aceştia fiind avocat federal şi care au lucrat în cel mai mare secret pentru a organiza din punct de vedere legal binecunoscuta de-acum operaţiune din Pakistan, în sensul de a minimiza posibilele neplăceri pe plan internaţional.

Cei patru avocaţi au lucrat atât de bine şi operaţiunea a fost atât de bine organizată juridic încât jurnalistul Charlie Savage (avocat la rândul lui) a reuşit abia acum să o deconspire pentru publicul larg. Persoanelor care nu înţeleg rostul muncii unui avocat în această operaţiune de luptă împotriva terorismului ar trebui să le fie explicat că e vorba, totuşi, de o violare a spaţiului aerian al unei ţări, respectiv al Pakistanului. Indiferent de cât de umanitar sau de urgent pare a fi un zbor cu avionul, intrarea în spaţiul aerian al unui stat nu se poate face fără a i se cere acordul sau fără a exista un tratat comercial în acest sens. Altfel, în funcţie şi de potenţa militară a statului respectiv se poate ajunge la un adevărat scandal, vezi recentul incident dintre Turcia şi Rusia.

Aşadar, rolul celor patru avocaţi a fost tocmai acela de a documenta şi pregăti operaţiunea sub toate aspectele practice ale dreptului internaţional. De analiza şi documentarea lor juridică putea să depindă soarta administraţiei de la Washington. Mai ales în cazul unui eşec. Dar, ca în orice victorie militară, când învingătorul nu trebuie să dea socoteală nimănui, munca celor patru avocaţi a trecut practic neobservată, toţi fiind preocupaţi şi exaltaţi de succesul militar al operaţiunii.

cei-patru-avocati
cei patru avocati federali angajati de Casa Alba

 

Cei patru, Stephen W. Preston, Mary DeRosa, James W. Crawford III şi Jeh C. Johnson au lucrat în stilul serviciilor secrete, au folosit doar canale de comunicaţie sigure, laptopuri ultrasecurizate şi mesageri de încredere, au înşelat vigilenţa până şi pe a aşa zisului avocat-şef al Casei Albe, respectiv a lui Erich Holder Jr, şeful compartimentului juridic, care n-a bănuit absolut nimic.

Trecând pe un plan mai apropiat perioadei în care ne aflăm, să remarcăm că bancurile cu avocaţi şi incursiuni anti-teroriste ale lui Obama au început să o includă şi pe Angela Merkel. Redăm mai jos una dintre aceste glume plină de umor negru.

Se spune că la câteva zile după atentatele de la Paris, într-o cafenea, Barack Obama şi Angela Merkel au avut o întâlnire ce s-a dorit a fi incognito. Chelnerul i-a recunoscut însă şi avenit la masa lor ca să-i întrebe ce mai doresc să servească, dacă s-au simţit bine şi dacă sunt amabili să-i spună şi lui ce-au discutat. Obama I-a mărturisit că tocmai au pus la cale uciderea a 14 milioane de arabi, a unui avocat şi a unui frizer. Chelnerul s-a arătat de-a dreptul stupefiat, cum adică, ce sens are să ucidă un frizer!? Obama i-a dat o palmă pe umăr, prieteneşte, cancelarului german şi i-a zis vesel: vezi Angela, ce ţi-am spus eu, n-o să întrebe nimeni de arabi şi de avocaţi!