300 de avocaţi se iau de David Cameron

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David
david-cameron
David Cameron

300 de avocaţi din Anglia au trimis o scrisoare deschisă în care ace;tia aduc critici dure premierului David Cameron. Ei susţin că Anglia este datoare să facă mult mai multe în privinţa refugiaţilor, criză care divide Europa în aceste momente ulterioare atentatelor de la Paris. Totuşi, aceşti avocaţi cer primului ministru măsuri mai favorabile celor care fug din calea războiului, ei spunând că dreptul de a te refugia din calea conflictelor este un drept universal al omului şi trebuie respectat, după cum aflăm din The Huffington Post.

În protestul celor 300 de avocaţi se includ şi nume cu greutate în Anglia, cum ar fi Lordul Philips, fostul şef al celei mai înalte instanţe britanice, alţi trei lorzi, fostul şef al CEDO, precum şi judecători şi alţi membri ai celor mai importante instanţe britanice. Toţi ace;ti avocati susţin, prin criticile lor, că este inadmisibil ca Anglia să pună la dispoziţia refugiaţilor doar 20.000 de locuinţe, şi acestea aflate într-o stare de relativă precaritate. „Suntem o ţară stabilă şi prosperă, ca atare trebuie şi putem să facem mult mai mult pentru aceşti oameni” afirmă avocaţii.

Demersul acestora adresat primului ministru David Cameron are în vedere şi suspendarea acordului de la Dublin, acord care impune oricărui solicitant de azil săse înregistreze în primul stat în care a intrat pe teritoriul UE, ceea ce consideră cei 300 de avocaţi că se dovedeşte a fi o procedură birocratică excesivă.

Grupul acestor avocaţi petiţionari consideră de asemenea că neincluderea Angliei într-un program care să realoce refugiaţi sirieni, neexistenţa de „cote” datorită neparticipării Angliei la spaţiul Schengen, toate acestea sunt chestiuni care trebuie compensate în alte moduri, iar alocarea asumată pe parcursul a cinci ani a doar 20.000 de refugiaţi ar însemna prea puţin.

Criticile în această privinţă la care este supus Cameron vin în contextul în care primul ministru tocmai se află în plin proces de a renegocia cu UE poziţia sa şi încercarea de a impune noi piedici birocratice celor doresc să intre în Anglia, cei 300 de avocaţi făcând parte, după cum se poate deduce, din grupul contestatar al politicilor anti-imigraţioniste promovate de actualul guvern. Mai mult, există voci care pun la îndoială demersul scrisorii acestui grup de avocaţi potenţi ai barourilor englezeşti, considerând că este unul de faţadă, corpul avocaţilor îngrijindu-se de fapt de onorariile pe care le-ar putea încasa de la refugiaţii sirieni.

Totuşi, mai există unele păreri conform cărora Anglia ar fi rămas în urma Germaniei în ceea ce priveşte selecţia imigranţilor, că Germania s-a ales deja cu crema profesională a refugiaţolor sirieni, iar cei 300 de avocaţi ar fi un semnal de alarmă în acest sens. Căci protestul lor cere ca Anglia să se implice în selecţia la sursă a refugiaţilor ce vor fi relocaţi în Anglia.

Iar dacă toţi cei mai bine pregătiţi profesional refugiaţi au ajuns deja în Germania, acum se vor duce în Anglia, cei mai slabi pregătiţi unde vor ajunge!? Este o dilemă pe care au început să şi-o pună celelalte ţări din Europa, unele dintre ele fiind adversare declarate ale politicilor de cote obligatorii, chiar cu mult inainte de aparitia celor 300 de avocati..

Protestul celor 300 vine aşadar să agite şi mai mult spiritele într-o Europă tot mai divizată de criza refugiaţilor. Timpul le va rezolva însă pe toate, cu sau fara avocati…