Moartea unui jurist complica situaţia din Turcia

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David
avocat-turc
funeralii de amploare pentru Tahir Elci – avocat pro kurd (Reuters)

Moartea unui avocat turc, simpatizant al cauzei pro-kurde, pare a fi fost subiectul sensibil al Balcanilor din ultimele zile. Nu moartea în sine pare să fi bulversat pe observatori şi nici poziţia lui Tahir Elci în sistemul juridic al turcilor, acest avocat fiind de fapt şeful Baroului din Diyarkabir, regiune aflată în sud-estul Turciei şi aflată într-un permanent conflict social în ultimii ani din cauza pretenţiilor secesioniste ale PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Probabil că nici numărul de participanţi la funeralii, conform celor de la Reuters fiind vorba de 50.000 de susţinători ai celui care din poziţia de avocat a susţinut drepturile minorităţii kurzilor, niciunul dintre acestea nu este elementul esenţial care va deschide, probabil, o cutie a Pandorei între Bruxelles şi Washington.

Vă reamintim, la Diyarbakir, sâmbătă 6 decembrie, a fost ucis prin împuşcare avocat Tahir Elci, la încheierea unei conferinţe de presă destinate evident drepturilor kurzilor. Moartea a survenit dintr-un glonţ care, potrivit anchetatorilor, nu este încă limpede dacă a fost destinat avocatului sau a fost cu adevărat un glonţ rătăcit.

Ideea care face ca moartea acestui avocat să fie atât de discutată este transmisă poate cel mai bine din reacţia Ambasadei SUA din Turcia vis-a-vis de tragicul eveniment. Astfel, americanii spun despre Tahir Elci că a fost un eminent avocat, un apărător fervent al drepturilor omului şi că regretă în mod evident moartea acestuia. Mesajul transmis este oarecum în contradicţie cu poziţia Turciei, dar şi a ţărilor UE care au catalogat deja de mai mult timp PKK drept o organizaţie teroristă.

Mai mult, în contextul actual, moartea lui Tahir Elci, avocat al cauzei celor din PKK, vine să complice şi mai mult eforturile celor din UE de a implica Turcia în rezolvarea crizei refugiaţilor. Deşi era deja destul de dificil baletul diplomaţiei turce între Iran şi Washington, noul context va fi şi mai greu de gestionat. Complicaţiile sunt imprevizibile în acest moment.

Totuşi, dacă la funeraliile unui avocat la propriu şi la figurat al cauzei kurde asistă 50.000 de oameni, deblocarea negocierilor de aderare ale Turciei la UE nu pare a fi o rezolvare a problemei crizei refugiaţilor, respectiv păstrarea lor în Turcia contra unei comopensaţii financiare. Este aproape sigur că resuscitarea abruptă a ambiţiilor kurde va face din Turcia o generatoare de probleme pentru europeni, şi nu o soluţie de eradicare a acestora.

Iar totul a (re)pornit de la asasinarea unui avocat. Cine a făcut-o şi de ce… este acum neclar, dar dacă un avocat al cauzei kurde poate genera omagii americane, în timp ce europenii se tem de atentate, cauza kurzilor ar putea deveni încă o problemă europeană în perspectiva negocierilor de aderare ale Turciei.