6 motive de nefericire pentru un avocat!

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David

avocat-americanUn articol deosebit de interesant pentru orice avocat îl reprezintă un text publicat în Huffington Post în vara acestui an, şi care a ajuns să fie băgat în seamă abia acum tocmai din lipsa vreunui nou studiu al cercetătorilor britanici. Articolul respectiv a fost publicat pe platforma Quora, un fel de portal unde pui întrebări şi afli răspunsuri. Astfel, redactorii de la publicaţia amintită au selectat cel mai bun răspuns pentru întrebarea: De ce sunt atât de mulţi avocaţi nemulţumiţi cu jobul lor? Cele mai bune răspunsuri le-a dat un avocat pe nume Ty Doyle din Houston Texas.

Vom face o prezentare sumară a răspunsurilor lui, fără a încerca să dăm o interpretare câtuşi de puţin românească, mai precizăm că aceia care doresc detalii despre cât şi de ce este nefericit un avocat (american) poate citi articolul integral la adresa aceasta.

  1. Munca în sine, programul de lucru prelungit al unui avocat, acesta este primul motiv de nemulţumire. Ty spune că un avocat este supus unui program de lucru infernal şi că din totalul orelor de lucru dintr-o săptămână cam jumătate sunt efectiv lucrate peste program. Începe să nu mai fie o regulă, când şi cât se lucreză…
  2. Relaţia dintre client şi avocat este una foarte dificilă, mai spune Ty. Astfel, acest practician, care are un nemaipomenit simţ al umorului dacă veţi citi textul lui, spune că există clienţi care-şi nchipuie că avocaţii pot chiar orice. Cu alte cuvinte, dacă plăteşti bine, trebuie să obţii chiar tot ce vrei! Aşa cred ei, clienţii.
  3. Starea permanentă de conflict este ceea ce-i place lui Ty, deşi alţii rezistă cu greu la o competiţie permanentă cu oponenţii lui la a câştiga procesul. Un avocat mai şi pierde; sau, mai bine, să spunem că nu poate câştiga.
  4. Munca este cel mai adesea fără pic de palpitaţii, conform lui Doyle. Adică mulţi îşi închipuie că avocat este doar ceea ce se vede la TV, în seriale şi filme de succes. Nu, un avocat mai stă şi cu nasul prin hârtii, iar asta poate că face în majoritatea timpului! Plictisitor…
  5. Pentru cei mai mulţi avocaţi, banii câştigaţi nu înseamnă nici măreţie, nici bogăţie şi nici respect, adică banii nu te fac mare, zice Ty Doyle. Cei ce câştigă mulţi bani din avocatură sunt relativ puţini şi, oricum, avocaţii nu se bucură de respectul comunităţii. Cine intră în această profesie va realiza că foarte mulţi oameni vor fi fericiţi să n-ajungă să-l cunoască pe el, ca avocat…
  6. Nepotrivirea dintre ce ai vrut să faci şi ce ai reuşit să realizezi este un mare motiv de nefericire al unui avocat. Astfel, cei mai mulţi intră în profesie cu gândul la bogăţie, dar prea puţini ajung să o dobândească se naşte acea diferenţă nemaipomenită dintre ce crezi că poţi să faci şi ceea ce faci de fapt. De aicin intervine marele stres al unui avocat, pentru el devine o muncă foarte stresantă tocmai din acest motiv, că nu este ceea ce a crezut că este şi, mai ales, cu ceea ce are de fapt şanse să obţină.

Acestea au fost răspunsurile pline de sinceritate ale lui Ty Doyle, avocat american care, se pare, o duce foarte bine din profesia lui. Totuşi, are un extraordinar simţ al realităţii şi, mai ales, este sincer, sau cel puţin pare, demontând astfel miturile care circulă pe această temă.