Desfacerea casatoriilor realizate in strainatate

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David

divort-inelePot divorta in Romania cetatenii romani casatoriti in strainatate cu cetateni straini. Afirmatia isi gaseste justificare daca se va avea in vedere art.5 din Regulamentul nr. 1259/2010 al Consiliului Europei. Textul de fata isi propune sa prezinte cateva dintre modalitatile legale de realizare a desfacerii casatoriilor incheiate intre cetatenii romani cu cei straini.

Sotii pot conveni sa desemneze legea aplicabila divortului si separarii de corp, cu conditia ca aceasta sa fie una dintre urmatoarele legi:

  • legea statului pe teritoriul caruia sotii isi au resedinta obisnuita in data incheierii acordului;
  • legea statului pe teritoriul caruia sotii si-au avut ultima resedinta obisnuita, cu conditia ca unul dintre ei sa aiba inca resedinta respectiva in data incheierii acordului;
  • legea statului de cetatenie a unuia dintre soti in data incheierii acordului
  • legea forului.

Daca, totusi, sotii nu aleg legea aplicabila divortului (deci in lipsa acordului sotilor cu privire la legea aplicabila), art. 2600 NCC reglementeaza posibilitatea cetateanului roman sau celui cu resedinta obisnuita in Romania, daca legea straina nu permite divortul sau il admite in conditii extrem de restrictive, sa introduca cererea de divort in Romania.

Daca, totusi, sotul cetatean strain nu doreste sa divorteze in Romania, putem avea una din situatiile descrise sumar in continuare. Potrivit art.8 din Regulamentul nr.1259/2010, legea aplicabila in absenta exprimarii optiunii partilor, deci in absenta unei optiuni exprimata in temeiul articolului 5, divortul si separarea de corp sunt reglementate de legea statului:

  • pe teritoriul caruia sotii isi au resedinta obisnuita la data sesizarii instantei judecatoresti;
  • sau, in caz contrar, pe teritoriul caruia sotii au avut ultima resedinta obisnuita, cu conditia ca perioada respectiva sa nu se fi incheiat cu mai mult de un an inaintea sesizarii instantei judecatoresti, atat timp cat unul dintre ei inca mai are resedinta in cauza la data sesizarii instantei judecatoresti;
  • sau, in lipsa acestuia, a carui cetatenie este detinuta de ambii soti la data sesizarii instantei judecatoresti;
  • sau, in caz contrar, unde este sesizata instanta judecatoreasca.