Divortul de un cetatean strain – raspuns pentru R.A.

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David

Cetatenii romani casatoriti in strainatate pot divorta in Romania, dupa legea romana. Daca sotii nu au locuinta in tara, ei pot conveni sa introduca cererea de divort la orice Judecatorie din Romania. In lipsa acordului cererea de divort va fi de competenta Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului Bucuresti. Hotărârile privind divorţul pronunţate într-o ţară a UE sunt recunoscute în celelalte state membre, fără să fie nevoie de o procedură specială (exceptie Danemarca).

Bunurile imobile aflate pe teritoriul Romaniei pot fi partajate doar de instanta in a carui circumscriptie se afla bunul. (instanta locului unde este situat bunul).

Intrebarea a fost:

buna ziua, ma numesc r.a. si sunt romanca, am studiat in Olanda, m-am casatorit acolo cu un cetatean olandez si m-am intors de cativa ani in tara. Din pacate casnicia noastra nu a evoluat firesc si am hotarat sa divortam. Intrebarea mea este: putem sa o facem aici? Ne recunoaste instanta din Olanda divortul? Ce ar insemna un partaj facut aici si daca se poate mai ales? Va multumesc, astept sa-mi comunicati raspunsul dvs ca sa pot lua o decizie