Accident auto, daune, despagubire RCA

avocat Timisoara
Avocat in Timisoara - Mirela David

Raspuns pentru Raluca Grozavescu

Este necesar sa stiti daca dosarul de dauna contine toate elementele necesare stabilirii dreptului la despagubire si cuantificarii daunei,
 
Ar fi trebuit ca odata cu cererea de despagubire sa depuneti la firma de asigurari un deviz de reparatie in program AUDATEX de la sevice-ul autorizat sa repare respectiva marca auto.

De principiu, asiguratorul este obligat sa repare prin echivalent banesc intregul prejudiciu produs de asigurat, reprezentand contravaloarea reparatiilor trecute in devizul de reparatii, pentru repunerea in situatia anterioara a autovehiculului, etc.
Daca aveti un astfel de deviz sau orice alta dovada a sumelor achitate pentru reparatii ( daca ati reparat masina), incercati o conciliere cu firma de asigurari, in care sa aratati ca despagubirea este prea mica si ca acoperirea integrala a prejudiciului presupune costul din deviz.
Inregistrati solicitarea si devizul de reparatii la secretariatul sucursalei asiguratorului sau prin posta cu confirmare de primire si declararea continutului. (sa va pastrati copii dupa documente si nr. de inregistrare).
De asemenea, daca sunteti nemultumita de suma acordata cu titlu de despagubire,aveti posibilitatea sa faceti reclamatie la Autoritatea de Supraveghere Financiara, care in termen de 30 de zile are obligatia sa va raspunda.
In practica lucrurile stau un pic diferit si adesea asiguratorii sunt rai platnici, nu cedeaza la incercarea de negociere, astfel ca persoana pagubita ajunge in final la proces.

Intrebare:

„Buna ziua.
Am si eu o nelamurire. Am fost implicata intr-o tamponare. Un domn nu s-a asigurat la plecare de pe loc si m-a accidentat. Am ca dauna usa stg fata sifonata foarte r au. Am incheiat constatarea amiabila pe rca lui. Cei de la asicurari (Carpatica Cta) mi-au intocmit dosarul de constatare ( care se face la Sibiu) si mi s-a dat verdictul de reparatie, resp indreptarea usii si inlocuirea unui ornament.Suma reparatiei este mica in val de 600 ron. 
Eu ma simt nemultumita si consider ca suma alocat este prea mica ptr dauna mea,consider ca usa trebuia inlocuita. Nu mi se pare normal ca pe baza unei poze facute ( nu am vazut-o ,probabil ca nu se vede bine dauna) sa mi se puna un verdict de la distanta.
Ce as putea sa fac? in afara de a-i da in judecata.

Va multumesc